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1. Introduction

These FAQs have been developed for the purpose of assisting Suppliers in understanding the 

process for submitting Pre-Construction Development Costs, pursuant to Section 2.4 of the FIT 

Contract. 

All capitalized terms used but not defined in this document have the meanings given to them in 

the applicable FIT Contract Standard Definitions. 

2. Disclaimer

These FAQs are provided for general information and guidance purposes only and do not 

constitute legal or other professional advice or an opinion of any kind nor do they amend the 

FIT Contract in any way.  

As the FIT Contract counterparty, the IESO cannot provide you, the Supplier, with legal or 

other professional advice.  The IESO recommends that you seek independent legal or other 

professional advice, as you consider prudent and appropriate. 

The FAQs are not binding on the IESO and in no way vary or impact the interpretation of any 

FIT Contract or any other IESO contract. In the event of any conflict or inconsistency between 

anything in the FAQs and any provision of FIT Contract, the terms of the applicable FIT 

Contract will govern. These FAQs do not confirm the IESO’s treatment of a particular cost in a 

particular situation involving a specific Supplier but are intended to provide general 

information that may assist you in making determinations concerning your submission of Pre-

Construction Development Costs. The treatment of any particular cost incurred by a specific 

Supplier will only be confirmed by the IESO following submission and review of a Supplier’s 

Pre-Development Costs statement submitted in the manner set out in the IESO’s “Pre-NTP 

Termination Guidelines” (the “Guidelines”) found online at http://www.ieso.ca/-

/media/Files/IESO/Document-Library/FIT/FIT-Contract-Pre-NTP-Termination-

Guidelines.pdf?la=en.      
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The IESO may, but is not required to, change, modify, amend or update these FAQs at any time 

and from time to time, without notice. While the IESO will endeavour to keep these FAQs 

current, the IESO makes no guarantee, representation or warranty, express or implied, with 

respect to their accuracy or completeness and disclaims any and all liability in connection 

therewith.    

3. Personal Information 

 
The IESO respects privacy and is committed to the protection of individuals’ personal 

information. To that end, the IESO requests that Supplier’s refrain from providing the IESO 

with any “personal information” (as such term is defined in the Freedom of Information and 

Protection of Privacy Act) in the submission of Pre-Construction Development Costs. Please 

ensure that any personal information of identifiable individuals is redacted from any part of 

your submission. The IESO will not collect any records containing personal information. 

Examples of personal information that must be redacted include an identifiable individual’s 

social insurance numbers, age, sex, family status, personal address, personal telephone number, 

personal email, driver’s licence, etc. Please note that an individual’s name, while not itself 

personal information, could be personal information where it appears with other personal 

information relating to the individual or where the disclosure of the name would reveal other 

personal information about the individual. More information on the IESO’s privacy policy can 

be found at: http://www.ieso.ca/en/Privacy.  

4. Document Change History 
 

Version Reason for Change Date 

1 Pre-NTP Termination Pre-Construction Development Costs 

Frequently Asked Questions (FAQs) 

September 28, 2018 

2 Update to Question #8 November 14, 2018 

3 Update to Definitions  November 15, 2018 

4 Added Section 3, Updated “Proof of Payment” definition, 

updated Question #7 

December 6, 2018 

5. Definitions  
 

In these FAQs:  

 

“Eligible Cost” means costs incurred by the Supplier that are defined in Section 4.2 of the 

Guidelines and are satisfactorily evidenced by the supporting documentation. 

http://www.ieso.ca/en/Privacy
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“External Resource” means external duly qualified professionals and technical consultants and 

contractors carrying out the services or activities relevant to the development of the Project. 

“Invoices” means copies of invoices, bills or receipts issued by an External Resource, relating to 

Eligible Cost, that must at a minimum include: 

i) an itemized invoice addressed to the Supplier on the External Resource’s letterhead

outlining the expenses incurred by the Supplier with respect to the expense;

ii) a detailed description of the work carried out;

iii) names of entities retained to carry out work, if applicable;

iv) a time frame (start date to completion date) in which the work was conducted

v) hours, hourly wages and total expenditures for each Person or entity for the work or

costs associated in completing the work; and

vi) the total cost and hours of the work reflected in the body of the invoice.

“Personal Information” has the meaning given to it in the Freedom of Information and Protection 

of Privacy Act (Ontario).  

“Processed Cheque” means a cheque paid by the Supplier’s bank and cleared by the 

depositor’s account as evidenced by a digital image of the front and back of the cheque 

provided by the financial institution that holds the account from which the cheque was drawn. 

“Proof of Payment” means evidence of payment confirming the Eligible Costs incurred and 

paid by the Supplier in respect of the Project in at least one of the following forms: 

i) a Processed Cheque;

ii) a cheque and accompanying bank statement reflective of the withdrawal amount and

date from the Supplier’s bank account;

iii) a signed letter from the External Resource on the External Resource’s letterhead

indicating that payment has been made in full by the Supplier in respect of the Project,

as applicable (referencing the  Supplier’s name/Contract ID, as applicable) on the Invoice

from the External Resource referencing (a) the number of such Invoice, (b) the total

amount paid, and (c) the date payment was received;

iv) payroll logs (redacted of any personal information); or

v) other acceptable methods of proof of payment approved by the IESO, in its sole and

absolute discretion; as applicable.

“Reasonable Costs” means a cost or price that is consistent, in its nature and amount, with 

what a reasonable person would pay in the same or similar circumstances for the same or 

similar service or for the same or similar item. 
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6. Pre-Construction Development Costs  
 

1. What is the deadline to submit the Pre-Construction Development Costs 
Prescribed Forms?  
 

Pre-Construction Development Costs Prescribed Forms are to be submitted by the Supplier at 

their earliest convenience.  

 

2. Is there a maximum amount I can receive for the Pre-Construction 
Development Costs of my Facility?  

 

Yes. A Supplier’s Pre-Construction Development Costs cannot exceed the amount of its 

applicable Pre-Construction Liability Limit, which is specified in Section 1.2(d) of Exhibit A to 

the FIT Contract for each technology type, as reproduced below: 

 
 

3. If I have one Invoice for work done for multiple projects, how should I 
submit this to the IESO? 
 

The Supplier must ensure duplicate costs have been billed across different Projects with proper 

division and substantiation across Projects. When completing the Prescribed Form or 

submitting an invoice, the documents should clearly identify if the work completed was done 

for multiple projects, and include the Contact IDs for those projects. If the invoice does not 

substantiate the total amount for each individual project, the Supplier should provide 

additional supporting documentation showing proper justification and division across Projects.   

 
4. Does Pre-Construction Development Costs include costs incurred to obtain 

Access Rights?   

 

Reasonable Costs incurred for the development of the Facility, including obtaining Access 

Rights, may be considered an eligible Pre-construction Development Cost as per the definition 

in the FIT Contract.  

 

Please note that Pre-Construction Development Costs do not include costs that were incurred 

prior to the Contract Date or after the Termination Date.  
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5. What will the IESO accept as “proof of payment”? 

 

The supporting documentation submitted for each Pre-Construction Development Cost should 

include detailed Invoices, Proof of Payment and any other relevant documentation that may 

substantiate the Pre-Construction Development Cost.  

 

6. What additional documentation is acceptable to prove that a non-Arm’s 
Length Person’s charges are Reasonable Costs?  

 

Pre-Construction Development Costs under the FIT Contract excludes that portion of any costs 

charged by a Person (a “NAL Person”) who does not deal at Arm’s Length with the Supplier 

that is in excess of the costs that would have been charged had such NAL Person been at Arm’s 

Length with the Supplier.  

 

Persons that do not deal at Arm’s Length may not be subject to ordinary market forces and are 

thus able to manipulate prices to improperly inflate Pre-Construction Development Costs in the 

absence of the foregoing exclusion.  

 

Whether a Supplier has been charged by a NAL Person a price in excess of Arm’s Length price 

is a factual determination to be reviewed on a case-by-case basis.  Without knowing the facts 

and circumstances of the particular transaction, the IESO is unable to provide specific examples 

of acceptable evidence to demonstrate an Arm’s Length price. Ultimately, the Supplier bears the 

responsibility to appropriately document their transactions with NAL Persons for the purposes 

of confirming Pre-Construction Development Costs, including how the parties determined the 

price therefor.  

 

Generally, where a Supplier has claimed the costs of a transaction with a NAL Person as a Pre-

Construction Development Cost, the IESO would look for such Supplier to provide evidence 

that it set the price for such transaction within a reasonable range of the prices associated with 

the Arm’s Length purchase and sale of:  

 

(i) a similar product or service, 

(ii) in similar quantities or scope,  

(iii) under similar terms, and 

(iv) in a similar market.  

 

In short, the IESO will look to comparable transactions between Arm’s Length parties to 

confirm a Supplier’s claim for a Pre-Development Construction Cost charged by a NAL Person.  
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Given the number of FIT Contracts, the IESO expects that there will be sufficient examples of 

Arm’s Length comparable transactions for a limited volume of products and services in relation 

to Pre-Construction Development Costs.  

 

7. What kind of supporting documentation is needed for internal staff?  

 

If a Supplier has contributed a portion of its employee’s time to activities in furtherance of an 

undertaking that were an Eligible Cost and the activity was justified, meaning an Arm’s Length 

Person would be willing to pay for the activity only to the extent that the activity confers a 

benefit of economic or commercial value, then the Supplier may be entitled to claim the pro-rata 

share of wages or salaries attributable to the Project and paid by the Supplier to the applicable 

employee. In support of this claim, the IESO would look for the Supplier to provide:  

 

1. Evidence of the particular employee’s wages or salary paid by the Supplier, such as a 

payroll log (redacted of any personal information);  

2. A description of the activity devoted to the Project that would allow the IESO to 

ascertain whether the activity was justified and in furtherance of an undertaking that 

was an Eligible Cost; and  

3. A reasonable estimation of the amount of time allocated to each activity. 

 

Please note that for any Pre-Construction Development Cost submission, whether a Supplier’s 

employee’s wages or salary are an Eligible Cost will be reviewed on a case-by-case basis and 

may require additional information depending on the facts and circumstances of the particular 

situation. 

  

8. Will the IESO reimburse costs that have not yet been paid?  

 

The IESO views reasonable costs incurred for the purpose of the FIT Contract to mean expenses 

that have been paid by a Supplier, or expenses that a Supplier is legally obligated to pay. On 

that basis, the IESO will confirm reasonable costs incurred, but not yet paid, provided that the 

Supplier submits evidence to the satisfaction of the IESO that the Supplier is legally obligated to 

pay that particular expense, such as Invoices. 

 

9. For Unconstructed Rooftop Solar Project (URSP), are building costs included 
in Pre-Construction Development Costs?  
 

No. Building costs for an Unconstructed Rooftop Solar Project (URSP) are not considered part of 

the Pre-Construction Development Costs. Per the FIT Contract, the Unconstructed Building 

should be designed to be used for the purpose of providing enclosure, shelter, or protection to 

people or property, provided that one of its main purposes is not to support a solar power 
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installation or to provide shelter from the sun.  The Pre-Construction Development Costs are 

specifically for the costs incurred for the development of the Renewable Generating Facility.  

 

 

 

 


