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 Market Rule Amendment Submission  
 

This form is used to request an amendment to, or clarification of, the Market Rules. Please complete 
the first four parts of this form and submit the completed form by email or fax to the following:  

Email Address: Rule.Amendments@ieso.ca  
Fax No.: (416) 506-2847 Attention: Market Rules Group 
Subject: Market Rule Amendment Submission 

All information submitted in this process will be used by the IESO solely in support of its obligations 
under the Electricity Act, 1998, the Ontario Energy Board Act, 1998, the Market Rules and associated 
policies, standards and procedures and its licence. All submitted information will be assigned the 
confidentiality classification of “public” upon receipt. You should be aware that the IESO will publish 
this amendment submission if the Technical Panel determines it warrants consideration and may 
invite public comment. 

Terms and acronyms used in this Form that are italicized have the meanings ascribed thereto in 
Chapter 11 of the Market Rules. 

PART 1 –SUBMITTER’S INFORMATION 

Please enter contact information in full  

Name: IESO Staff 

(if applicable) Market Participant /  
Metering Service Provider No. 1:  N/A 

Market Participant Class: N/A 

Telephone: 416-506-2801 Fax: 416 506-2847 

Email Address: rule.amendments@ieso.ca 

PART 2 – MARKET RULE AMENDMENT SUBMISSION INFORMATION 

Subject: Technical Requirements 

Title: Reactive Power Requirements for Induction Generators 

Nature of request (please indicate with X):   X   Alteration    Deletion     Addition      Clarification 

Chapter: 4 Appendix: 4.2 Sections: 

Sub-sections proposed for amending/clarifying : 1 

 

                                                   
1 This number is a maximum of 12 characters and does not include any spaces or underscore. 
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PART 3 – DESCRIPTION OF THE ISSUE 

Provide a brief description of the issue and reason for the proposed amendment. If possible, provide a 
qualitative and quantitative assessment of the impacts of the issue on you and the IMO-administered 
markets. Include the Chapter and Section number of the relevant market rules. 

Under MR-00244, the IESO introduced changes to several aspects of the technical requirements for 
generation units. Among those changes was to specify requirements for provision of reactive power by 
induction generation units. The IMO Board approved these changes in October 2004. The approved 
changes came into effect on December 8, 2004. The resulting requirements for provision of reactive 
power by induction generation units are as follows: 

“4. An induction generation unit that is injecting electricity at a nominal voltage of greater than 50 
kV shall have the capability to supply reactive power at its terminal within the range 90% 
lagging (overexcited) to 95% leading (underexcited) power factor based on rated active power 
at rated voltage. Rated active power shall be the lesser of registered maximum continuous real 
power or 90% of the unit nameplate MVA. 

5. An induction generation unit that is injecting electricity at a nominal voltage equal to or less 
than 50 kV shall, as a minimum, have the capability of operating at unity power factor. 
Additional reactive power capabilities for such an induction generation unit, up to the 
capabilities specified for a synchronous generation unit of the same apparent power, may be 
required if identified during the Connection Assessment and Approval process for that 
induction generation unit.” 

Following the publication of the approved amendment, a stakeholder identified a concern with the 
provision #4 above in its application to wind turbine generation units, namely: 

“…fully appreciate the need to have the capability to supply reactive power, but I have a concern with 
one of the proposed changes related to the supply of reactive power by induction generators detailed in 
Appendix 4.2 – Ref 1, item 4. 

Namely, that “An induction generation unit … shall have the capability to supply reactive power AT 
ITS TERMINAL within …..” 

I am not aware of a single wind turbine generator (WTG) manufacturer that uses induction generators, 
which can presently meet this requirement. 

If the intent is to have a facility that can deliver the required reactive power based on the accumulated 
capacity of the total wind farm then Ref 1 - item 4 should be re-phrased to require the supply of 
reactive power AT ITS CONNECTION POINT. This change of wording would allow for the 
installation of capacitor banks within the collection system, but not necessarily at the generation unit 
terminals.” 

IESO staff acknowledges the concern raised by the stakeholder and that the market rules should be 
changed. However, given the variety of induction generation unit technologies, configurations and 
potential locations, IESO staff believes it is more appropriate for the market rules to allow for the 
specification of individual reactive power requirements for each induction generation unit. Under this 
approach, the market rules could specify: 

1. a minimum reactive power requirement that would be achievable by current technologies, and 

2. allow for the IESO to require additional reactive power capability if such a requirement is 
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PART 3 – DESCRIPTION OF THE ISSUE 
identified during the Connection Assessment and Approval process for a given induction 
generation unit. 

This suggested approach is consistent with the existing requirement for induction generation units 
injecting at a nominal voltage of 50 kV or less. The suggested change would apply to induction 
generation units injecting at a nominal voltage of greater than 50 kV as well.  
 

PART 4 – PROPOSAL (BY SUBMITTER) 

Provide your proposed amendment. If possible, provide suggested wording of proposed amendment. 

Amend Appendix 4.2 part 1 to require all induction generation units, regardless of the injection 
nominal voltage, to have, at a minimum, the capability to operate at unity power factor as measured at 
their respective connection point. The IESO would also have the authority to require additional reactive 
power capability, up to the capabilities required of a synchronous generation unit of the same apparent 
power, if such a requirement is identified during the Connection Assessment and Approval process. 
 

PART 5 – FOR IMO USE ONLY 

Technical Panel Decision on Rule Amendment Submission  

MR number: MR-00288-Q00 

Date submitted to Technical Panel: 9 Feb 05 
Accepted by Technical Panel as:  X   General     Urgent    Minor 
(please indicate with X) 

Date: 15 Feb 04 

Criteria for acceptance: 

Priority: High 

Criteria for assigning priority: 

Not accepted (please indicate with X):  

Clarification/interpretation required (please indicate with X):  

Technical Panel minutes reference: IESOTP 158-1 
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PART 5 – FOR IMO USE ONLY 

Technical Panel Comments: 

The Technical Panel noted the following three comments: 

1. The IESO should consider reactive power requirements for induction generation units 
connected to the IESO-controlled grid that are different than the requirements for 
induction generation units connected to a distribution system. The requirements for 
induction generation units connected to the IESO-controlled grid should be comparable 
to that for synchronous generation units so that all generation units on the IESO-
controlled grid contribute to meeting grid reactive power requirements. 

2. The market rule should provide, to the extent practical, certainty as to the reactive power 
requirement standard that a given induction generation unit installation will likely have 
to meet. Such certainty will benefit proponents and suppliers of induction generation 
equipment. 

3. The standards and requirements of the market rules are to be applicable in most cases. 
The existing exemption process is intended and available to address those isolated 
circumstances where application of the market rules standards and requirements is not 
appropriate. 

 


